Célterületi leírás

XI. KÖZÉP-MEGYER

A célterületet Megyer központja alkotja. Északon a Maléter Pál út, nyugaton és délen a Nagy Imre út, keleten a Siklósi út határolja. A célterület kialakításra vonatkozó előírásnak eleget téve a területhez tartozik a Boros István utca és a Littke József utca lakótömbjei is.

Megyer híd szerepe nem csak összekötő elemként jelent meg a városrész tervezésében, hanem funkcionálisan is, hiszen az új városrésszel létrejött Pécs déli településrészének központja is, mely mind kulturális, mind szolgáltatói, oktatási tekintetben teljes egészében képes kiszolgálni Kertvárost. Az itt létrejött városközpontot, mely a Nevelési Központ köré rendeződik a város az Európa Kulturális Fővárosa program keretében 2010-re felújíttatta.

Megyer a tudatos várostervezésnek köszönhetően minden közfunkcióval rendelkezik, számos közterülettel, szolgáltató központtal, kikapcsolódási lehetőséggel rendelkezik, azonban a városrészt vizsgálva nem haladhatunk el amellett, hogy e felújított városrészi központot kivéve a közterületei gazdátlanok, a civil közösségek szerveződése kezdetleges, a parkoló kapacitás sok alkalommal nem elégséges, központi rendelőintézet hiánya miatt a legtöbb orvosi vizsgálatra más városrészbe kell utazni. A városrész önálló közösségi házzal, főtérrel, rendezvényhelyszínnel rendelkezik.

A térszerkezeti bemutatásból jól kiolvasható, hogy nagy munkaerő igényű munkahelyek a város más részein találhatók, azonban az itt meglévő álláshelyek nem elegendőek, ezért Közép-Megyer számára is kiemelt prioritást élvez a munkahelyteremtés. A városrész belső magja elsősorban a szolgáltatásokra, kereskedelemre koncentrál, mely szintén nem nyújt elegendő munkahelyet.

A célterület lakossága majdnem eléri a 14.000 főt. A város legsűrűbben lakott része Megyer, a maga 13.738 fő/km²-es népsűrűségével. A városrész öregedési indexe átlagosnak mondható (1,18), ennek megfelelően a gazdaságilag aktív népesség közel 72%-os. A városrészben a diplomások aránya 19%, azaz elsősorban a közép vagy annál alacsonyabb végzettség jellemző az itt élőkre.

Célterülethez tartozó utcák jegyzéke

 Aidinger János út
 Boros István utca
 Csontváry utca
 Csorba Győző utca
 Esztergályos János utca
 Fazekas Mihály utca
 Fellbach utca
 Földes Ferenc utca
 Fülep Lajos utca
 Kassák Lajos utca
 Kodolányi János utca
 Kőhíd tér
 Littke József utca
 Maléter Pál út
 Nagy Imre út páratlan 17. számtól
 Németh László utca
 Siklósi út páros 70. számtól
 Szántó Tibor utca
 Uitz Béla utca
 Várkonyi Nándor utca
 Wallenstein Zoltán utca